Müşteri Odaklı Tasarım ve Ticaret Çözümleri ile Öne Çıkın

IPv4 Nedir?

Son zamanlarda internet üzerinden en çok araştırılan konulardan biri Ipv4 konusudur. Kullanıcılar IPv4 nedir sorusunun cevabını merak etmekte ve internette araştırmalar yapmaktadır. Bu yazımızda bu sorunun cevabıyla birlikte Ipv4 hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmeniz mümkündür. IPv4, Internet Protokol Versiyon 4 olarak bilinmektedir. Internet Protocol Version 4 kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmektedir. Internet Protokolu kısa adıyla “ip”olarak bilinmektedir. IPv4 ise ip adresi gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanmış ilk versiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. 1983 senesinde piyasaya sürülen IPv4, günümüzde hala birçok kullanıcı tarafından bilinmektedir. En yaygın kullanılan ip adreslerinden biridir. İnternetteki çoğu bilgi veya öğe IPv4 adresleme şemasını kullanmaya devam etmektedir. Bir IPv4 adresinin 32 bit adresleme alanı bulunmaktadır. 

Bu da hesaplandığında 2^32 = 4,3 milyar cihaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek verecek olursak bir IPv4 adresi şu şekilde görünmektedir; 32.253.431.175 İnternette kullanılan cihazların birbirlerine bilgi aktarmasını sağlayan temel bir teknolojidir diyebiliriz. Bu sayede laptop, bilgisayar, akıllı cep telefonu, tablet gibi cihazlar aracılığı ile internete bağlanmak istediğiniz de bu teknoloji bir ip adresi atamaktadır. Ip adresleri olmadan bilgisayarlar arası veri alıp verme gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. İnternete girecek her cihaza özel farklı bir ip adresi atayan bu teknoloji, piyasaya sürüldüğü yıldan beri kullanılmaya devam etmektedir. Daha da basit bir şekilde belirtmeniz gerekirse ip adresi hangi cihazdan internete bağlandığını gösteren bir teknolojidir. 
 

IPv4 DNS Sunucuları Nedir?

Birçok internet kullanıcısının aklına takılan sorulardan biri IPv4 DNS sunucuları nedir sorusudur. Bu sorunun cevabını yazımızın bu bölümünde bulabilmeniz mümkündür. Öncelikle bir ip adresi toplam 32 bitten meydana gelmektedir. IP adresi 32 bitten oluşur. IPv4 adreslerini tek seferde 32 bit olarak ikili gösterimle yani taban 2 ile belirtmek yerine, 32 bitini sekizli adı verilen dört adet 8bit alana bölmek klasik bir uygulama olmaktadır. Her sekizli, 0 ile 255 arasında ondalık bir sayıya (10 tabanı) dönüştürülmekte ve bir nokta ile ayrılmaktadır. Bu dönüştürme olayı noktalı ondalık gösterim ismiyle bilinmektedir. Konuya aşikâr olanlar bu bilgileri kesin biliyorlardır. Ama konuya hâkim olmayanlar için bu konular zor olabilir. Bilgisayar ve internet hakkında hiç bilginiz olmasa dahi okudukça ve araştırdıkça bilgi sahibi olabilir ve ip adreslerini yakından tanıyabilirsiniz. 

IPv4 kavramının yanı sıra DNS denilen bir kavram da bulunmaktadır. Domain Name System olarak da bilinen DNS, web site adlarını, gerçek ip adreslerine dönüştüren ve yönlendiren bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani DNS için aslında kısaca bir veri tabanına sahip bilgisayar sunucusudur, diyebiliriz. Bu sunucuların tamamı internet sağlayıcılarına aittir. Bu internet sağlayıcıları sunucuları yalnızca müşterilerine açmaktadır. Fakat ücretsiz olarak yayınlanan sunucular da bulunmaktadır. Google arama motorunun DNS sunucusu ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Bu arama motorunun en sık kullanılan DNS sunucu ayarı; 8.8.8.8’dir. 
 

IPv4 Nasıl Çalışır?

IPv4, yukarıda da bahsettiğimiz üzere internet için gerekli olan bir temel teknolojidir. Birçok internet kullanıcısı IPv4 nasıl çalışır sorusunun cevabını merak etmektedir. Yazımızın bu bölümünde bu sorunun cevabına ulaşabileceksiniz. Günümüzde iki farklı ip adresi bulunmaktadır. IPv4, piyasaya sürüldüğünden beri kullanılmaktadır. IPv4 çalışma mantığı aslında çok basittir. İnternet hakkında bilgisi olan kullanıcılar, bu konuyu daha kolay kavrayabilir. Alan adı adresleri her web sitesi için ayrıdır. Bu alan adı adreslerine DNS denmektedir. DNS hakkında biraz bilgiyi bir önceki yazımızda vermiştik. İnternet servis sağlayıcıları olarak bilinen DNS’ler, hangi alan adının hangi ip adresinde tutulacağını kaydeder. Bunun en büyük avantajı, web tarayıcınıza web adresini yazdığınız zaman sizi o siteye ulaştırmasıdır. 

 

Yani DNS sayesinde gitmek istediğiniz web sitesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Ip adresleri olmasaydı ne olurdu? Bu soruyu daha önce hiç kendinize sordunuz mu bilmiyoruz ama ip adresleri olmasaydı, web siteleri de olmazdı. Bu adresler olmadan internet üzerinden doğru kaynaklara ulaşabilmemiz asla mümkün olmazdı. Ulaşmak istediğiniz bir web sitesine erişim sağlamanın en kısa yolu tarayıcı alanına o sitenin alan adını yazmaktadır. Bu sayede doğru kaynağa en hızlı şekilde ulaşım sağlanması mümkündür. Toplam 32 bitten oluşan ip adreslerinin sayıları 0 ile 255 arasında değişkenlik göstermektedir. 
 

IPv4 Ayarları Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcıların en merak ettikleri sorulardan biri IPv4 ayarları nasıl yapılır sorusudur. Bu sorunun cevabını bu bölümde sizlere veriyor olacağız. Ip adresleri veya DNS sunucu ayarları hakkında bilgi sahibi olan kullanıcılar için durum biraz daha kolay olabilir. Fakat konu hakkında hiç bilgisi olmayan bir kullanıcı için durum biraz farklıdır. Bu yüzden bu yazımız içerisinde mümkün olduğunda detayı bilgiler vermeye çalıştık. IPv4 ayarlarını yapmak için aşağıda sıralayacağımız adımları yapmanız gerekmektedir;
  • Öncelikle bilgisayarınızın başlat menüsüne giriş yapınız.

  • Başlat menüsünden denetim masasına giriş yapmanız gerekmektedir.

  • Sonrasında karşınıza bir arama kutusu gelecektir. Bu arama kutusuna bağdaştırıcı yazınız.

  • Ardından ağ ve paylaşım merkezi’nin hemen alt bölümünde yer alan ağ bağlantılarını görüntüle simgesine tıklayınız.

  • Bu bölümde hali hazırda kullandığınız bağlantıya veya değiştirmek istediğiniz bağlantıya tıklayınız. Hemen ardından özellikler bölümüne giriş yapınız.

  • Karşınıza gelen pencere içerisinden ağ iletişimi kısmına tıklayınız. Ardından bu bağlantı aşağıdaki öğeleri kullanır’ın hemen altındaki sekmede TCP/IPv4 seçeneğine çift olarak tıklayınız.

  • Karşınıza bir pencere açılacaktır. Bu pencerede IPv4 için yapılandırma ayarları yer almaktadır.

  • Bu bölümden dilerseniz bilgisayarınıza sabit bir ip adresi atayabilir veya DNS sunucu ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bu bölümde birbirinden farklı ayarlama işlemini yapabilmeniz mümkündür. 

Yukarıdaki aşamaları doğru bir şekilde yaptığınız takdirde IPv4 ayarlarını da yapmış olacaksınız. İnternet kullanıcıları bu adımları doğru bir şekilde yapmalıdır. 
 

IPv4 Kullanılamıyor Hatası Nedir?

Birçok kullanıcının internet üzerinden aradığı sorulardan biri IPv4 kullanılamıyor hatası nedir sorusudur. Bunun altında birçok farklı sebep olabilir. Ip adresinin neden böyle bir hata verdiğini öğrenmek için birtakım işlemleri gözden geçirmeniz gerekebilir. İnternete bağlı olabilmeniz için modeme ihtiyacınız olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur. Modem olmadan internete bağlanmamız söz konusu dahi değildir. Kablolu veya kablosuz hiç fark etmez, internet modeli muhakkak olmalıdır. Ipv4 kullanılamıyor hatası aldığınızda ilk olarak modemde sorun olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. DNS sunucusu ayarlarında bir yanlışlık olabilir, modem doğru bir şekilde kurulmamış olabilir. Modeminizde yanan ışıkları kontrol edin. Normalde internet bağlantınız olup olmadığını anlamanın yolu modemin ışıklarından geçmektedir. 

Eğer beş ışıkta yanıyorsa, internet bağlantınızda bir problem yoktur demektir. Sorunun DNS sunucu kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, ilk olarak internet bağlantınızı kontrol ediniz. Bunun içinde sorunları gider seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Sistem sorunları doğru bir şekilde tarayacak, olası bir sorun varsa karşınıza çıkaracaktır. Tarama sonrası hala IPv4 kullanılamıyor hatası alıyorsanız, güncel DNS sunucuları yüklemeniz gerekmektedir. Sunucu ayarlarından sonra problem büyük olasılıkla çözülecektir. IPv4 olmasaydı, hayatımızda internet diye bir kavram olmayacaktı. İnternete bağlanmamızı sağlayan bu harika teknoloji sayesinde her türlü bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz. 

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç